Sametingsrepresentanter gjennom historien

Foto: Harry Johansen.

Komplett oversikt over Sametingets representanter i perioden 1986 – 2017.

Partier: Árja (Á), Arbeiderpartiet (AP), Norske samers riksforbund (NSR), D (DL), Den frie gruppen (F), ? (FIN), Gaskka-Nordlanda Sijdda (GNS), Senterpartiet (SP), Fremskrittspartiet (FRP), Johttisápmelaččaid listu (JL), Nordkalottfolket (NF), Midtre-Nordland Samepolitiske Parti (MNSP), Maadtoej Sijte (MS), Norske samers riksforbund og SáBs fellesliste (NSR-SáB), Høyre (H), Samefolkets fellesliste (SF), Sámi Álbmotlistu (SÁ), Sámedemokráhtaid listu (SD), Samenes valgforbund (SVF), Åarjel-Saemiej Gielh (ÅSG), Sørsamelandslista (SSL), Samer i sør (SBS), Ofoten samiske forening (OFS), Andre (X).

Knuser nye myter

Samisk myteknuser

Med tre nye myter i serien, har prosjektet “Samisk myteknuser” nå gjennomgått hele 27 myter om samer og møtt disse med fakta. Myteknuseren har de siste årene vært et nyttig verktøy både i undervisning, og i møtet med feilaktige påstander om samiske forhold i debatter og sosiale medier.

De tre nye mytene som knuses omhandler samene som folkeslag, og tar for seg både urfolksbegrepet, hvorvidt samene “kom først” og påstander om at samer er for “utblandet” til å lenger kunne kalles samer.

Les de nye mytene på nettsidene til Samisk myteknuser.

What’s Up North

Foto: Ørjan Bertelsen
Foto: Ørjan Bertelsen

Er du mellom 13 og 25 år gammel?

Da har du mulighet å bli med på Riddu Riđđus ungdomsprogram, What’s Up North!

Aktiviterer varier mellom blant annet:

 • Joikeworkshop
 • Urfolkspolitikk
 • Hip hop-dans
 • Fotballturnering
 • Masse sosialt morro med andre urfolksungdom!

Praktisk informasjon:

 • Programmet varer fra onsdag 10. juli til lørdag 13. juli.
 • Du får 50 % avslag på din festivalbillett, dette inkluderer workshops og mat. Billetten betaler du ved ankomst.
 • Alle deltakere får servert frokost, lunsj og middag hver dag under festivalen.
 • Reise: Riddu Riđđu dekker reisen for deltakerene med inntil 500 kroner. Det vil si at du lager en reiseregning med kvitteringer på alle utgifter du måtte ha tilknyttet reisen. Ta vare på alle kvitteringer! Vi anbefaler deltakerne om å samkjøre for å gjøre reisen billigst mulig. Vi kan hjelpe dere med å organisere dette.
 • Overnatting: Alle under 18 år sover på skolen, alle over 18 år overnatter på våre camper.
 • Ta med sovepose. De over 18 år må ha eget telt/lávvu med.
 • Det er voksne som er ansvarlige under hele ungdomsprogrammet.

Det er begrenset med plasser, så meld deg på I DAG! Trykk på linken: http://riddu.no/nb/program og finn “What’s Up North”. Der fyller du inn skjemaet mens du tar en trall:)

Har du spørsmål, send e-post til whatsupnorth@biegga.com

Arrangører: Noereh!, Suoma Sámi Nuorat, SUPU, NSR-U, Sametingets Ungdomsråd og Jurddabeassi.

Vi sees på What’s Up North!

Lansering av Samisk myteknuser

Torsdag 23. mai 2013 var det duket for lansering av Samisk myteknuser på Samisk hus i Oslo. Myteknuseren er et samarbeidsprosjekt mellom Antirasistisk senter og Jurddabeassi, og er økonomisk støttet av Fritt Ord og Sametinget. I prosjektet knuser vi 24 myter om samer med harde fakta.

Myteknuseren hadde tidligere på dagen vært nyhetssak i flere medier, både lokalt og nasjonalt, og mange møtte opp på Samisk hus i Oslo for å få med seg selve lanseringen.

Foto: Lásse Juhán Helander

Det ble avholdt en samtale om samehets og fordommer mot samer. Ordstyrer var Kari Helene Partapuoli (leder Antirasistisk Senter og medlem av Samisk Hus brukergruppe). I panelet satt Vibeke Larsen (rådsmedlem Sametinget), Mikkel Berg-Nordlie (forsker NIBR og medlem av Samisk Hus brukergruppe), Dávvet Solbakk (medlem Sametingets ungdomspolitiske utvalg), Lena Farvelund Haddal (oppvekstleder Kampen skole/ utviklingsleder for samisk opplæring).

Foto: Lásse Juhán Helander

Myteknuseren er utarbeidet av Audun Lona, Kari Helene Partapuoli, Mikkel Berg-Nordlie, Eirik Myrhaug, og Ingemund Skålnes (ikke til stede).

NRK Ytring – Nødhjelp mot samehets
NRK Sápmi – Nå skal mytene om samene knuses