Digitale nabokjerringer


Sámi Studeanttaid Searvi Romssas, Noereh!, Jurddabeassi og Sámedikki nuoraidpolitihkalaš lávdegoddi/Sametingets Ungdomspolitiske Utvalg arrangerer en konferanse med fokus på hverdagsrasisme den 22.-23. mars 2012 ved Universitetet i Tromsø.

Les mer på våre nettsider!

Året 2011 nådde debatten om Tromsø kommunes søknad om å innlemmes i det samiske språkforvaltningsområdet et klimaks. Samtidig som debatten økte i temperatur, opplevde mange samer diskriminering på bakgrunn av sin etnisitet. Slike holdninger og utsagn er ikke enestående for Tromsø, og en slik debattemperatur har man sett før i andre nord-norske lokalaviser – både på nett og i andre offentlige fora.

Utvilsomt vil slike debatter komme opp i framtiden også, når andre steder vurderer styrke det samiske i lokal sammenheng. Men er vi – samer – være forberedt til å ta til motmæle? Vil samiske unge utøve sin samiske identitet og snakket det samiske språket hvis det finnes slike holdninger i samfunnet?

Konferansen skal lære oss til å ta til motmæle i debatter på internett – og ellers i hverdagen – mot rasisme, diskriminering og ukunnskap. Vi skal gjøre dette på en måte som ikke sliter oss ut; vi skal endre tankegangen vår fra en tankegang der vi føler at vi løper i en bratt oppoverbakke. Vi skal idémyldre; vi skal lære oss å ta til motmæle; også vi skal lære oss til å bli digitale nabokjerringer.


Leave a Reply

Your email address will not be published.